Χωρίς ΦΠΑ για 3 έτη όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Χωρίς ΦΠΑ για 3 έτη όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ανάσα στην αγορά ακινήτων : Χωρίς ΦΠΑ για 3 έτη όλες οι μεταβιβάσεις

Ισχυρό θετικό σοκ στην οικοδομή και σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αποτελεί η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις πωλήσεις όλων των ακινήτων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Economist.

Το πάγωμα του ΦΠΑ 24% θα αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, αγγίζοντας άμεσα περίπου 100.000 νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί ένα ακόμη μέτρο στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας δίνοντας κίνητρο στους φορολογουμένους να προχωρήσουν στην ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση των κατοικιών τους περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 40% της δαπάνης που αφορά το κομμάτι των εργασιών (εξαιρείται η δαπάνη για τα υλικά) θα αφαιρείται από τον φόρο.

Αυτό σημαίνει ότι το 40% των ποσών που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτα ή e-banking) σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. για τις εργασίες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου τους θα μειώνουν ισόποσα τον φόρο που θα καλούνται να πληρώσουν με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης.

source

Compare